Wie is Dokuza?


Dokuza is het Japanse Tuinen Ontwerp- en RealisatieBureau van Harry Cörvers (1952).Harry, scheur.001 2


In 1977 las ik James Clavell's roman Shogun en vervolgens was ik verslingerd aan alles wat met de Japanse samurai-cultuur te maken heeft. In de jaren '70 en '80 heb ik alle films van de Japanse cineast Akira Kurosawa gezien.

In 1990 stond ik op het Leideseplein in Amsterdam voor een bloemenzaak plots oog in oog met een bonsai en ik was meteen verkocht. Ik ben ogenblikkelijk gestart met bonsai-cusussen en heb in In de daaropvolgende jaren zo veel mogelijk gelezen over bonsai en Japanse tuinen. Sindsdien hebben deze thema's mij nooit meer los gelaten. En hoe meer ik erover weet, des te meer wil ik er over leren. En deze passie blijft maar groeien.

Reeds in 1995 heb ik mijn eerste koi-vijver gebouwd en sedertdien door de jaren heen veel ervaring opgedaan met vijvers en met koi. Zo ben ik een aantal keer in Niigata, het mekka voor de koi-liefhebber in Noord-West Japan, geweest om koi te selecteren voor de Nederlandse handel (zie
www.koibrothers.nl).

Mijn eerste bezoek aan Japan bracht de doorbraak. Ik heb 3 weken lang van 's-morgens vroeg tot 's-avonds laat gefascineerd door de tuinen van Kyoto gelopen. Ik stond werkelijk perplex, die tuinen zijn zo ontzettend mooi, uiterst creatief en gevarieerd aangelegd, steeds weer echt verassend anders en worden zo secuur en met zoveel geduld, discipline en liefde onderhouden. Sindsdien zijn er vele reizen naar Japan, en naar Kyoto in het bijzonder, op gevolgd om daar steeds weer opnieuw de Japanse tuinen te bestuderen en ervan te genieten. 

Inmiddels heb ik in 2008 aan The Faculty of Art and Design van de Universiteit van Kyoto een gerenommeerde opleiding tot ontwerper van Japanse tuinen gevolgd. Voor deze exclusieve opleiding worden jaarlijks wereldwijd maar 25 mensen uitgenodigd.

Tijdens mijn meest recente reis naar Japan, in juli 2012, heb ik voornamelijk de Japanse tuinen bezocht in Kyoto, Kamakura en Tokio.
In totaal heb ik nu ruim 280 tuinen bezocht in Japan.